Insight of the Tourism Industry

Arovis Travel's Blog

Kos Umrah di Malaysia semakin meningkat dari tahun ke tahun. Ini adalah kerana kos penerbangan, penginapan dan perkhidmatan lain semakin meningkat. Ramai pelancong muslim yang ingin melakukan Umrah mengeluh tentang kos yang semakin tinggi.

Walau bagaimanapun, ada juga beberapa syarikat pakej Umrah yang memberikan harga yang lebih murah daripada yang lain. Namun, ramai pelancong muslim yang lebih memilih untuk mengeluarkan lebih banyak wang untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik dan selesa.

Harga Hotel yang meningkat dan tidak mencukupi menyebabkan kos menunaikan Umrah juga telah meningkat secara mendadak.Pada 8 Januari 2023 melalui kenyataan akhbar Naib Presiden Haji dan Umrah Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Mohd Azri Abd Razak kepada Harian Metro, kenaikan harga itu dipercayai berpunca daripada permintaan yang tinggi di hotel terutamanya di Kota Mekah.

Menurutnya, ia berikutan peningkatan jumlah jemaah umrah di seluruh dunia apabila kerajaan di negara masing-masing membuka sempadan selepas pandemik Covid-19 beransur pulih.

“Bukan harga hotel saja meningkat, malah harga pengangkutan dan tiket penerbangan juga semakin membebankan khususnya ketika musim kemuncak”.

“Hal ini dikhuatiri menimbulkan kemarahan jemaah umrah yang mendesak untuk menurunkan kadar pakej umrah bagi mengekalkan harga yang ditawarkan oleh agensi pelancongan masing-masing,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, pihak agensi pelancongan juga menghadapi kesukaran mendapatkan pengesahan tempahan walaupun sudah menjelaskan bayaran penuh kepada pihak hotel.

Katanya, kenaikan harga mendadak oleh pihak hotel juga membuatkan agensi pelancongan tersepit dan tiada pilihan selain menaikkan harga pakej terhadap jemaah umrah.

“Dengan keadaan dan kecelaruan yang berlaku sekarang, pihak MATTA meminta agar semua jemaah umrah untuk bersabar dan memahami situasi ketidaktentuan yang berlaku di Madinah dan Makkah,” katanya.

Walaupun kos Umrah semakin meningkat, ramai pelancong muslim masih bertekad untuk melakukan Umrah kerana ia adalah satu daripada ibadah yang paling dicintai oleh umat Islam. Mereka berharap agar dengan melakukan Umrah, dapat mendapatkan pahala yang besar dari Allah s.w.t.

Namun, penting untuk diingat bahawa Umrah bukan hanya tentang mengeluarkan wang yang banyak, tetapi juga tentang keikhlasan dan kesungguhan dalam melakukan ibadah. Oleh itu, pelancong muslim perlu bersedia dengan segala kos yang akan dikeluarkan, serta membuat persiapan yang baik sebelum melakukan perjalanan Umrah.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Kos Umrah Meningkat

Kos Umrah di Malaysia semakin meningkat dari tahun ke tahun. Ini adalah kerana kos penerbangan, penginapan dan perkhidmatan lain semakin meningkat. Ramai pelancong muslim yang ingin melakukan Umrah mengeluh tentang kos yang semakin tinggi.

Read More »